Sommarens kepsar



Den här kepsen sydde jag för två år sedan och jag har älskat den. Kepsen har använts väl och finns på många bilder i kameran och på näthinnan. Ett plagg som man så mycket förknippar med sitt barn förtjänar lite extra jobb.

I år blir det två kepsar. En med traktorer till lillebror. Jag hade bara spillbitar kvar och de skarvades med mannens gamla jeans.


Till stora tjejen använde jag mitt fynd från Myrorna, ett påslakan med Dunderklumpen. Hon har just sett filmen och uppskattade den mycket. Eftersom lakansväven var så tunn helfodrade jag dunderklumpenkepsen med gult bomullstyg.


Båda kepsarna har resår påsytt på sömnsmånen bak för bättre passform, gott om dekorstickningar och namnen broderat fram.


Bonusbild. Glada modeller som ställer upp på bild direkt på morgonkvisten.

Vårens mössor och tutorial


Vårens mössor får snart bytas ut mot kepsar och solhattar, hoppas jag. Men än är det mössan som gäller. Jag har sytt många, och främst i JNYs fina tyger. Det är inte ovanligt att jag ser andra barn i hemsydda mössor. Jättekul!

Det finns många sätt att sy trikåmössor. Det här är mitt sätt.

1. Klipp ut i två olika tyger om du vill ha en annan färg på fodret eller till exempel fleecetyg. Klipp i dubbelt tyg med tygvikningen som mitt fram på mössan.

2. Sy ihop bitarna räta mot räta.

3. Sy ihop sömmen som blir mitt bak, räta mot räta.

4. Vik mössan åt andra hållet och sy ihop kullen som blir på yttertyget. Sy ihop fodret men lämna en öppning för vändning.

5. Vänd mössan med rätsidan utåt, sy ihop fodret.

Så här blir mössan, bara en söm och den hamnar mitt bak.

klänning i 50-tals tyg


Äntligen är det här ufot färdigt. Jag klippte till klänningen någon gång i höstas, sedan tog tiden slut. Inte förrän nyligen har det funnits tid. Mönstret är från samma set som den här toppen. Självklart gjorde jag några ändringar. (Det är något skumt med det, jag kan bara inte följa ett recept eller ett mönster rakt av...)

Jag valde att göra ett helt bakstycke och sydde i ett dolt blixtlås i sidan istället. Jag gjorde som Rino rekommenderade och köpte en för ändamålet speciell pressarfot. Det var ett bra tips. Tack!

Tyget har hängt med så länge att jag inte minns var det kommer i från. Men jag tycker att modellen gjorde den rättvisa.

Omlottklänning med sommarkänlsa



Mönster: Gynthers klassiska omlottklänning stl 2

Material: En duk

Ah! Äntligen ett lustprojekt! Jag har högar med ufon här hemma och har haft ont om tid att sy. Det var härligt att få en beställning från ena dagen till den andra, ett precis lagom projekt. Och jag har sagt det förut men säger det igen, remake är det roligaste!

Klänningen beställdes som present till en liten utlandssvensk tjej. Jag tyckte att den här folkloreduken passade. Men hur tänkte jag när jag valde ett omlottmönster?

Halva kvällen gick åt att försöka mönsterpassa. Tur för mej att jag var på syjuntan och fick hjälp av två vänner. Jag måste säga att vi lyckades riktigt bra efter mycket pussel. Det vore kul att se klänningen på så småningom.

Jeanskjol - alltid rätt


Mönster: Burda 7/2009 modell 111

Material: Denim fyndat på Stadsmissionen (hur många metar var det egentligen? Det har räckt till mycket...), även knapparna är där ifrån.

Det känns som om jag alltid kommer att trivas i jeanskjol. I slutet av 90-talet hade jag en kjol som jag sytt av ett par gamla jeans och jag använde den nästan jämt. Man hade kunnat utföra voodoo på mej genom att använda den kjolen. Antagligen har den kjolen satt djupa spår och gjort så att det alltid kommer kännas rätt att ha jeanskjol.

Så här ser jeanskjolen ut 2010. Lite mer städad. Jag har blivit äldre helt enkelt. "Märkvärdig" är broderad på ena fickan.