Känner du igen din tröja Elin?


Mönster: AnnaKaisa gav mej boken DoRedo, och den är så inspirerande! Boken har massor av tips på vad man kan göra i ylle, och det har jag inte provat förut.

Material: Elin gav generöst bort en feltvättad ylletröja.

Tips: Jag har utgått ifrån DoRedos mönster på ballerinasko. Till sulan är tyget dubbelt. Delarna är ihopsydda med overlocken och ovandelen är försedd med en söm för hand med broderigarn. Jag som alltid har raggsockor på mej innomhus har nu ett lite mer stylat alternativ.

ett stort antiklimax

Mönster: Redan förra året planerade jag att sy den här kappan. Möstret är ett 60-talsmönster från Tradera. Då blev det inte av men den här hösten kom jag igång.

Material: Tjockt ulltyg och foder från Syndbybergs textilcentrum. Shetlandsull som ytterligare foder trån Söders tyger.

Tips: Oj oj oj, vad ska jag säga? Det var svårt att sy den här kappan. Hade jag vetat hur pilligt och knepigt det var hade jag avstått, men vart kommer man utan sin naiva personlighet? Tur för mej att en tjej på syjuntan bestämde sig för att sy en kappa efter mitt mönster, utan hennes hjälp hade det aldrig gått. Tack Linda!

Redan vid första provningen insåg jag att den skulle bli för stor över axlarna. Men jag förträngde det och tänkte att det kanske blir bra ändå. Det blev det inte. Den är för stor punkt slut. Och hur mycket Polly jag än äter kommer jag inte bli bredare om axlarna.

Något som blev bra är knapparna. Efter ett misslyckat försök att klä knapparna själv lämnade jag in dem och fick sex perfekta knappar för 100kr. Det är ett tips.

Nu är bara frågan vad jag ska göra med kappan?

till vänster på bilden ser du mumintrollet

det bidde ett par vantar


Mönster: Jag blev sugen på ett par vantar när jag så dessa från Solig. Jag ritade fritt direkt på tyget och gjorde separata tummar.

Material: Tyget är från Stadsmissionen (var annars?) och har ganska kraftig struktur men är ändå tunt. Vantarna är fodrade med fleece från IKEA.

Tips: Det gick snabbt att overlocka ihop de här vantarna, men tummarna var pilliga att få dit. De sydde jag på vanliga maskinen till slut. Nästa gång kanske jag gör annorlunda. Mudden är lång så att man inte fryser om armarna om kappan glipar.

Drapperi blir klänning



Mönster: Det här fina mönstret ropade jag in på tredera. Jag föll för att det hade raglanärm, jag har inte sett det så ofta på 60-tals klänningar.

Material: Jag kunde inte bestämma mej för om jag tyckte om det här tyget eller inte. Det har nog varit ett drapperi och är i ett helsyntetiskt lite läskigt material. Det kostade 40kr, så jag gav det en chans. Jag var nyfiken på att se om det gick att sy en klänning i trikå utifrån ett mönster skapat för ett vävt tyg, och om i så fall man slipper dragkedja eller sprund. Det gick.

Tips: Det var väldigt enkelt att dy den här klänningen. Bara klippa och overlocka ihop. Infodringen hittade jag på själv. Ärmar och fåll är sydda med tvillningnål. Knapparna sydde jag dit för att pigga upp lite, de har ingen funktion. Botildas bästa sytips är att bara sy i tyger man gillar. Hon har rätt. Jag gillar nog inte det här tyget, vi får se hur mycket klänningen blir använd. Däremot kommer jag använda mönstret igen!

Hängselklänning i denim




Mönster: Jag har använt ett mönster från 1977 som jag antagligen köpt på tradera. Märket är Simplicity och jag måste säga att det gör skäl för sitt namn. Många gamla mönster påstår "easy" men är i själva verket väldigt tillkrånglade, men inte Simplicity.

Material: Mjuk denim som jag fyndade på Stadsmissionen, nästan 6 meter för 240kr. Jag förtvättade tyget som hade lugg innan tvätt, men det försvann med en del färg och säkert krympte det lite också.

Tips: Det var en kul klänning att sy. Den känns skönare på än vad den är fin, den kommer bli en favorit året om! Jag kan också tänka mej att sy den igen, i ett annat material. Det var roligt att sy dekorationssömmar.

Det krångliga var dragkedjan.
1. För det första hade det blivit bättre om jag inte låtit den gå ända upp i ryggen, utan istället avslutat med en hake.
2. För det andra hade det blivit mycket bättre om jag hade hittat min pressarfot för dragkedjor.
3. För det tredje: Snart kommer jag förstå att tråckla inte är ett överskattat moment. När man bara syr direkt drar sig tyget och det blir bubblig.

Men kul att mina märken är här!