Klänning F

Mönster: När jag fick mönsterboken "Stylish dress book" ville jag direkt sy var enda plagg i boken. Den känslan lägger sig efter ett tag och sedan får man börja välja. Den här modellen valde jag faktiskt för att den såg enkel ut, och för att den ser uppenbart asiatisk ut. Det gillar jag.

Material: Under sängen finns en hel låda med tyg som jag har sparat ihop till mig. Tygerna har legat där länge och väntat ut graviditet och amning innan de ska få nytt liv som klänningar och annat. Det här tyget är från Stadsmissionen och kostade 140kr.

Tips: Det är ändå härligt att sy i ett enkelt bomullstyg som beter sig som förväntat!


För ett snyggt resultat rekommenderar jag ändå att styka tyget ordentligt inför varje moment. Den här klänningen, liksom klänning T, har ett sprund som kräver noggranhet. Jag strök på vliseline på sprundinfodringen. För att fålla halsringningen ska man enligt beskrivningen klippa till en egen snedremsa. Jag gjorde det men det behöver man ju inte. Till banden i ärmarna valde jag att använda färdig snedremsa i avvikande färg för att sätta mer fokus på den detaljen. Ärmarna fållade jag genom att vika kanterna 0.5cm två gånger, och pressa efter varje vikning. Jag använder massor av vatten som jag sprayar så att det sedan fräser. Det är något tillfredställande med det, som att det rasslar i slangen när man dammsuger. (Men kanske inte så bra för tyget?) Om jag syr en till klänning i den här modellen funderar jag på att göra ärmarna helfodrade.

Jag har alltid vetat att man kan flytta nålen på symaskinen till höger två steg och vänster lika många. Men jag har aldrig förstått vitsen med det förän en kompis berättade att hon just upptäkt samma funktion. Dett är såklart idealiskt för att sy stickningar med olika avstånd från kanten. Jag har tidigare lagt tyget vid olika markeringar på maskinen för att variera avstånden, men det är otroligt mycket enklare att flytta nålen. Jag kände mig riktigt dum när jag insåg detta. Så på det här sättet har jag sytt fina stickningar runt sprund, halsringning och ärmfållar.





Klänning T

Mönster: Det här är ett mönster ur den japanska mönsterboken "Stylish dress book" som kan införskaffas på www.yesasia.com. Jag föll för modellens ringning, som visade sig vara knepig att göra enbart med instruktioner på japanska. Men vad skulle jag lära mig utan att få användning av min sprättkniv?

Material: Det blommiga tyget är från Stadsmissionen och kostade nog inte mer än ett par tior. En bit svart tyg köpte jag på Söders tyger. Sedan listade jag ut att sprundet nog skulle bli bättre med ett lager vliseline.

Tips: En vass sprättkniv är en bra investering. Det tipset gäller alla syprojekt.

Den här klänningen har rynk både på ärmar och fram- och bakstycke. Förr märkte jag inte skillnaden på rynk och rynk, men nu kan jag se att det jag sydde i början inte var så bra.

Så här blir det bra:
1. Använd två rynktrådar som du syr med lång stygnlängd nära varandra.
2. Dra i trådarna och fördela rynken efter markeringarna på plagget eller som du tycker är snyggt.
3. Sy ihop delarna så att det rynkade tyget ligger överst. Sy långsamt och peta till rynkorna med en nål vart eftersom.